Schaal

Wat is scheepsmodelbouw?

Een eenvoudige vraag met een bijna even eenvoudig antwoord. Het maken van een model van een bestaand of fantasie-vaartuig, niet varend of varend, voortgedreven door de wind (zeilboot) of een motor (motorboot), al dan niet radiografisch bestuurd. Zoals bijna alles kan men dit op een eenvoudige schaal beoefenen, maar ook op een zeer specialistische, geperfectioneerde en dus duurdere manier. De beginnende modelbouwer helpen we met adviezen, die hem een beetje wegwijs maken in de modelbouw.

Uw eerste boot

Begint met een model van een eenvoudige boot. Bijvoorbeeld een motorjacht. U kunt dit doen met behulp van een bouwdoos . Denk echter niet, dat de bouwdoos modellen “even” gebouwd kunnen worden. Men moet er rustig de tijd voor nemen. Ook hier geldt dat haastige spoed zelden goed is. Misvormde boten zijn dan het resultaat. Ook kan men uitgaan van in de handel of bij diverse verenigingen verkrijgbare modelbouwtekeningen of van originele werftekeningen. Men moet de materialen dan los kopen. Het is echt niet zo veel moeilijker en men heeft voor ca.€ 75,- al een vrij grote, eenvoudige boot. De prijzen van bouwdozen liggen gemiddeld tussen de € 75,- en € 400,-. Eenmaal men wat ervaring heeft opgedaan, kan men moeilijkere schepen gaan maken.

Er zijn verschillende manieren om een romp zelf te bouwen. Bij de schaalmodellen was de meest toegepaste manier toch wel met behulp van triplex spanten op een kiel, met een huid van 1,5 à 2 mm dikke watervaste triplex strippen. Ook werd wel balsahout gebruikt maar dit is veel kwetsbaarder. Tegenwoordig worden veel polyester of plastic (ABS) rompen gebruikt. Bouwdozen passen dit steeds meer toe. Vooral voor speedboten en wedstrijdzeiljachten geeft polyester voordelen.

De ABS-plastic rompen in bouwdozen vereenvoudigen de bouw sterk. Ook voor de bovenbouw wordt steeds meer ABS gebruikt. De onderdelen moeten dan uit plaat worden gesneden en daarna samengelijmd. Helaas veroudert dit plastic vrij snel. De harder verdampt uit het materiaal en het plastic wordt erg bros. De plastic romp van modellen van meer dan 15 jaar oud kan soms bij een klein stootje al barsten, ja er kunnen hele stukken afbreken.

De voortstuwing bij varende modellen

Voor een schaalmodel (sleper, tanker, vrachtschip, oorlogsschip) is een elektromotor het meest geschikt. Deze zijn namelijk makkelijk te regelen; men kan hiermee stoppen en achteruitvaren. Als stroomvoorziening kunt U gebruik maken van kleine accu’s. Een andere mogelijkheid van voortstuwing is de verbrandingsmotor, waarvan de prijs echter aanzienlijk boven die van elektromotoren ligt. Bij dit type motor moet men er tevens rekening mee houden, dat het op diverse plaatsen niet is toegestaan met deze boten te varen i.v.m. het geproduceerde geluid! Dan kent men ook nog de stoommachines, die voor de aandrijving kunnen zorgen. Bij een oud type boot past dit vaak zeer goed. Modelzeiljachten hebben over het algemeen geen aandrijfmotor, maar worden voortgestuwd door de wind.

De Radiobesturing bij varende modellen

Het is mogelijk de boot op afstand draadloos te besturen. De radiobesturing bestaat uit de volgende onderdelen:

de zender
de ontvanger
de servo’s , vaarregelaar of winch


De aanschaf van een complete radiobesturings-installatie is een vrij kostbare zaak, maar als men gelijk iets goeds koopt heeft men er jaren en jaren plezier van.