Het maken van een IOM (Kite)

We zagen in de cataloog van Bantock het plan voor de nieuwste IOM (1 meter).  Die moesten we hebben.  We waren overtuigd dat we deze gingen bouwen.  Zo gezegd, zo gedaan, dus als eerste de plannen laten afkomen. 

Voorbereiding

Van die plannen moesten we op de oude methode een origineel gemaakt in hout.  Van dit origineel moest natuurlijk nog een mal gemaakt worden voordat we konden beginnen. Na veel zweetwerk was een origineel klaar.  Deze houten vorm was geschilderd zodat op een makkelijke manier de fouten gecorrigeerd konden worden.  De dag was eindelijk zover, het origineel was af. 

De mal

Dan moesten we natuurlijk nog een mal maken.  Eerst toch even raad inwinnen bij de mannen van Vosschemie.  (met de vorige mal hadden we problemen om te ontmallen).  De benodigde producten werden aangekocht.  Als eerste werd de originele romp ingestreken met een loswaks.  Dit werd een keer of 4 herhaald.  Daarna werd er een losmiddel (vloeibaarder als het eerste) over gezet.  Deze producten kan je zien opdrogen en laten zich met een spons makkelijk aanbrengen.  Hierna begint het echte werk.  Eerst moet een “Gelcoat” klaargemaakt worden.  Dit is de eerste laag van de mal.  Deze is minder vloeibaar dan echte epoxy, en zorgt ervoor dat alle mogelijke oneffenheden worden overgenomen.  Deze gelcoat hebben we zwart gepigmenteerd.  Het voordeel hiervan is dat als je een zeilboot uit de mal maakt, je kan zien waar je al geweest bent met de hars.

In deze laag hebben we voor de stevigheid een glasweefsel van 20 gr/m² gelegd.  Dit laat je voor 24 uur dragen, en dan werk je verder met gewone epoxy en een dikker glasweefsel.  Dit blijf je doen totdat de mal een respectievelijke dikte heeft (van minimum 0,5 cm tot 1 cm).  Dan laat je alles gedurende 1 week goed uitharden en haal je het origineel uit de mal.  Als dit process gedaan is, kan je een uit de mal een boot halen. 

Eerste Zeilboot

Hier werk je eigelijk op dezelfde manier.  Eerst moet je de mal terug instrijken met loswaks en losmiddel.  Dit moet zorgvuldig gebeuren, het ontmallen wordt hierdoor makkelijker.  Daarna strijk je gans de mal in met de gelcoat (deze keer wel zonder pigment) en dan leg een je er een glasweefsel in van 80gr/m².  Als je snel werkt (of je krijgt veel hulp), kan je een 2 laag van hetzelfde weefsel erin leggen.  Dit heeft als voordeel dat de romp sterker wordt, maar toch niet het extra gewicht krijgt.  In principe kan je op de mal zien waar de er te veel epoxy op is.  Op de plaatsen waar het blinkt, is er te veel op.

De eerste 2 lagen laat je drogen (24u) en dan leg je nog 1 laag van 80 gr/m² erop.  Indien je niet binnen de 24 u kan verder werken moet je de binnenkant van de romp terug ruw maken en vervolgens de 3de laag leggen. 

Dit alles laat je weer een week uitharden en dan ontmal je de zeilboot. 

Tijdens het verwerken van epoxy of aanverwante producten , draag je het beste handschoenen.  Op termijn word je namelijk allergisch eraan.