P.L.U.T.O

De bevoorrading van olie en benzine voor de geallieerde legers in Querqueville -Cherbourg wordt uitgebeeld door de scène op schaal 1/96 het diorama.
Op een oppervlakte van 28m² en 3000 liter water hebben we de West-buiten pier van Querqueville en het fort Chavagnac als centraal punt van belang gebouwd.
Op deze pier arriveerde de “Empire Traveler” als eerste tanker die de benzine in een systeem van pijpleidingen loste.
Het dagelijkse brandstofverbruik van twee Amerikaanse legers in Normandië liep op tot 1 miljoen liter per dag!
Op het kleine vliegveld van Querqueville werden Dakota C3 transportvliegtuigen geladen met “jerrycans” wat de enige oplossing was om brandstof naar gevechtseenheden te brengen.
Naast de tankers was er nog een tweede manier om brandstof aan land te brengen:
P.L.U.T.O. Op het strand zie je verschillende pijpleidingen uit de zee komen.
HMS Brittanic een pijpleiding service schip neemt de stalen pijp ( diam.75 mm.) over die van overzee komt geleverd door HMS Conundrum.
Het was een drijvend vat met een kegelvormig uiteinde met een diameter van 15 m en een breedte van 27 m, dat een 120 km lange flexibele stalen pijp vervoerde, even lang als de afstand van het eiland Wight naar Cherbourg!
Gesleept door drie zeesleepboten werd de trommel door zijn eigen rotatie afgerold en de met lucht gevulde pijp zakte naar de bodem in een 10 uur durende reisoperatie.
Twee soorten stalen pijp werden door de Engelsen gebruikt:

  • H.A.I.S. ( Hartly de ingenieur-Anglo-Iraanse olie comp.-Siemens de fabrikant ) Dit was een loden pijp met een stalen gaasbescherming en werd door kabelleggers schepen neergelegd.
  • H.A.M.E.L. ( Hammick ingenieur van de Irakese petroleum comp. en Ellis ingenieur van de Birmaanse olie comp.) Dit was een flexibele stalen pijp, wrijvingsgelast en in staat om over een grote diameter te buigen.